Sodanaikainen muistotykki paljastettiin Oulunkylän kuntoutussairaalassa 10.6.2016

← Takaisin uutisarkistoon

Puolustusvoimain komentajan päätöksellä Sotamuseo on sijoittanut muistotykin (76 K 02) Oulunkylän kuntoutussairaalan piha-alueelle Helsinkiin. Muistotykki paljastettiin perinteisen veteraanien rosvopaistitapahtuman yhteydessä 10.6. klo 13.00. Juhlapuheen piti Puolustusvoimain komentaja Jarmo Lindberg. Paikalla oli satoja veteraaneja. Tilaisuuden alussa oli DC3:n ylilento. Helsingin kaupungin tervehdyksen toi vs. virastopäällikkö Juha Jolkkonen.

Muistotykki on kunnianosoitus ja kiitos sotiemme veteraaneille, ja se muistuttaa nuorempia sukupolvia veteraanien uhrauksista isänmaamme puolesta. Sijoitettuna Oulunkylän kuntoutussairaalan piha-alueelle tykki muistuttaa myös tuhansista sotainvalideista, veteraaneista ja lotista, jotka ovat olleet ja joita on edelleen hoidossa ja kuntoutuksessa Oulunkylän kuntoutussairaalassa. Hankkeen takana ovat pääkaupunkiseudun sotaveteraanit, rintamaveteraanit, lotat ja rintamanaiset, sotainvalidit sekä Helsingin kaupungin Rintamaveteraaniasiain neuvottelukunta ja kuntoutussairaalaa ylläpitävä Oulunkylän sairaskotisäätiö. Hankkeen alullepanija on Helsingin kaupungin Rintamaveteraaniasiain neuvottelukunnan puheenjohtaja Antti-Jussi Räihä.

Sotiemme veteraanit arvostavat kovin muistotykin sijoittamista, ja he ovat olleet tästä veteraanimuistomerkistä erityisen ilahtuneita ja liikuttuneitakin. Se on useimmille heistä hyvin tuttu, sillä tykki on Suomen tykistön eniten käyttämä tykkimalli. Tykki on kunnostettu ja entisöity ennen Oulunkylään sijoittamista, onhan tykillä ikää jo 114 vuotta. Tykin edustalle tulee kiveen muistolaatta, sekä kuntoutussairaalan aulaan vitriiniin tietoa tykistä, valokuvia ja pientä esineistöä.

Oulunkylän kuntoutussairaalan piha-alueella vietettiin jälleen perinteistä rosvopaistijuhlaa, nyt jo 24. kerran. Sotilaskoti aloitti munkkikahvitarjoilun klo 12.00. Muu viihteellinen ohjelma jatkui muistotykin paljastuksen jälkeen, ja paistia päästiin leikkaamaan ja ruokailemaan klo 14 jälkeen. Rosvopaistijuhlan pääorganisoija on purseri evp. Kalevi Rönnqvist. Juhla järjestettiin Finnairin lentävän henkilökunnan ja Suomen Puolustusvoimien Helsingin Aluetoimiston kanssa. Kalevi Rönnqvist osaa tehtävänsä, onhan hän aloittanut sotainvalidien avustamisen jo 9-vuotiaana koululaisena. Aamun varhaisina tunteina, noin kello 5 aikaan, kiinteistöesimies Asko Vesinen sytytti tulen sairaalan piha-alueen reunalle rakennettuun rosvopaistimonttuun. Kun nuotiota oli poltettu 4 – 5 tuntia ja monttu oli tarpeeksi kuuma, pääsivät folioon käärityt perinteiseen tapaan marinoidut lampaanpaistit hiilien alle. Muhittuaan 5 – 6 tuntia paisti oli makoisan mureaa ja valmiina tarjottavaksi kutsutuille juhlavieraille, joista lähes kaikki olivat sotiemme veteraaneja. Tänäkin vuonna tilaisuuteen osallistui noin 400 osallistujaa. Sotainvalideille ja veteraaneille juhla on tärkeä, ja lentoemäntien ja vapaaehtoisten tarjoilemaa paistia nautittiin pihalla hyvillä mielin. Juhlan ohjelma oli monipuolinen ja tunnelma iloinen, esiintyjinä olivat mm. Eino Grön ja Vieno Kekkonen.  Puolustusvoimien edustajien ja järjestelytehtävissä olevien varusmiesten näkyvä läsnäolo toi arvostettua isänmaallisuutta veteraanien juhlaan. Vaikka veteraanien määrä vähenee ja liikkumiskyky heikkenee, rosvopaistijuhlan suosio säilyy.